Skip to main content

Our Environment

 

The Learning Environment

 

Alfriston College opened in January 2004 with a vision to meet the diverse needs of 21st century learners. The school has been purpose-designed to meet the needs of today's and tomorrow's learners.

A key feature of the whanau buildings is their flexibility. Classrooms and learning spaces have 'operable' walls (walls that move) allowing the size of learning spaces to change to accommodate the learning tasks and activities being undertaken. All rooms have immediate access to WIFI to facilitate BYOD. Some chromebooks, desktop computers iPads and laptops are available. All learning spaces are equipped with data projectors. Classrooms are bright and designed to use as much natural light as possible. Furniture is designed and used to enhance co-operative learning opportunities and to cater to different learning needs.

 

.

Specialised Facilities

 

 

The school has many specialised learning facilities including:

  • Theatre - complete with gantry, sound booth and retractable seating
  • Dance studio
  • Drama studio
  • Design studio
  • Hospitality suites
  • Barrista facilities
  • Wharenui
  • Weights and exercise suite
  • Gymnasium
  • High tech Music laboratories
  • Music practice rooms
  • Multi material workshops
  • Makerspace
  • Sit down cafeteria
  • Media studio
  • Independent learning centre
  • Computer labs
  • Astro-turf
  • Outdoor volleyball court
  • Garden

 

 

 

 

 

The Learning Park

 

Approximately 25% of learning in a school happens outside the classroom. Students learn about justice and equity from the values demonstrated everyday. They also learn important skills about how organisations operate and make decisions. With this in mind, Alfriston College was designed with the vision of the school as a theme park, where the theme is learning. The following examples illustrate some of the ways which Alfriston College school buildings and grounds have been used as tools for learning:

  • Environment quality and sustainability are explored through such features as a wetland eco-system to collect rainwater and monitor CO2 levels in classrooms.
  • Distance, volume and proportion are illustrated on a walkway marked out in 10 metre sections, a three tonne cubic metre block of solid granite and lines of bricks illustrate size and mathematical patterns in the main courtyard.
  • To denote location and position all paving is oriented along NSEW lines.
  • Door signage includes GPS co-ordinates.
  • A roundabout at the school entrance is the site of a sundial.
  • Lifts are transparent to illustrate how they work and in some rooms glass 'truth windows' reveal ducting and cabling behind the walls and ceilings.
  • Our school computer servers are located in a glass room to make it visible.
  • The student entrance to the school is through a 'virtual forest' complemented by the trees and birds which now inhabit it. It leads to Te Pai o Takanini, our wharenui, which is the heart of our school. In this way, learners are invited to begin their day in a way which is designed to welcome them and to value them.